Župnija živi

Župnija danes

Župnija sv. Nikolaja Murska Sobota je imela v letu 1993 11.730 vernikov. Kraji, ki jih vključuje oziroma združuje so: Murska Sobota, Krog, Satahovci, Murski Črnci, Rakičan, Lukačevci, Černelavci, Veščica, Borejci in Polana. Ob nedeljah je pet svetih maš, kadar se zbere v župnijski cerkvi nekaj čez 2.300 vernikov. Verski obredi so ob prvih petkih tudi v krajih, kjer imajo kapele. Duhovnik pa mašuje enkrat mesečno v domu oskrbovancev v Rakičanu, ima tudi prost vstop v bolnišnico. Veliko več obiskovalcev v župnijski cerkvi je seveda ob večjih praznikih in birmi. Verouk obiskuje 1.200 otrok, poteka v župnijskem domu ter kapelah v Rakičanu in Krogu in v vrtcu na Pušči za romske otroke. Več podatkov v drugih rubrikah, posebej v rubriki župnijska statistika.

V župniji se je izoblikovalo veliko skupin in aktivnosti, ki so povezane neposredno z delovanjem župnije ali pa so to dejavnosti, ki so namenjene sodelovanju v župniji, tako pri bogoslužju kot tudi pri drugih dejavnostih. Vse skupine je težko zajeta na eni strani, vendar jih nekaj le lahko na kratko opišemo, da vam dokažemo, da župnija res živi.

 

 

Aktivnosti v župniji (Urnik verouka)

Župnijski svet

Kaj bi vsako veliko podjetje brez nadzornega sveta, ki bi urejal dejavnosti in pomagal pri delovanju firme. Tako tudi župnija ne more brez take skupnosti, ki poskrbi za novosti, pomaga pri organizacijah, svetuje in ureja zadeve, ki jih v tako veliki župniji kot je soboška prav gotovo ne bi zmogel župnik sam.

Zavod sv. Miklavža

Nova pridobitev župnije ob denacinalizaciji je bila stavba bivših oddelkov bolnišnice v Murski Soboti. Stavbo je župnija popolnoma obnovila in v njej ustanovila Župnijski zavod sv. Miklavža. V isti stavbi pa je po razglasitvi dobila prostore tudi soboška škofija. V pritličnih prostorih stavbe že nekaj let uspešno deluje Vrtec Lavra. Zanimanje za vpis v naš vrtec je zmeraj večje. Vsako leto ostaja na spisku čakajočih več otrok, kakor jih sprejmemo. Vrtec vodijo sestre Hčere Marije Pomočnice, katerim pomagajo tudi laični sodelavci: vzgojiteljice in tehnično osebje. V pritličnih prostorih prizidka deluje Kleklova knjigarna, kjer lahko dobite knjige, revije in časopise z nabožno versko vsebino in druge sakralne predmete ter pisarniški material. V nadstropju je pripravljen prostor za knjižnico, ki je doslej bila nameščena v podstrešnem prostoru župnijskih veroučnih učilnic. Knjižnica je založena s starejšo in aktualno versko literaturo. Posebna pozornost je posvečena literaturi pomurske regije. Za izdajo literature skrbi Založba Stopinje. V okviru založbe vsakoletno izhaja zelo razširjen zbornik Pomurskega pastoralnega področja Stopinje. V zgornjih prostorih zavoda se nahaja tudi predavalnica, kjer imata svoja predavanja Teološko-pastoralna šola.

Kleklova knjigarna

V okviru Zavoda sv. Miklavža pa deluje tudi Kleklova knjigarna. Knjigarna, ki nosi ime po apostolu dobrega tiska in narodnem buditelju Jožetu Kleklu ponuja duhovnikom, redovnikom, katehetom, vsem vernikom in drugim verski tisk, revije in knjige naših cerkvenih založb, literaturo z versko in duhovno vsebino, nabožne predmete, video in audio kasete ter zgoščenke, ki v drugih knjigarnah niso na voljo v takšni količini in izbiri.

Združenje svetega Miklavža

Združenje sv. Miklavža je prostovoljna, avtonomna in nepolitična organizacija, ki združuje krščansko usmerjene izobražence in druge prostovoljce na območju škofije Murska Sobota in zamejstva z namenom, da bi v medsebojni povezanosti na temelju krščanskih vrednot uresničevala duhovne, izobraževalne in kulturne programe ter razvijala mednarodno sodelovanje, mobilnost in diakonijo (služenje) (Pravilnik o notranji organizaciji Združenja sv. Miklavža). Organizira predavanja, ki omogočajo članom in drugim poslušalcem razširitev duhovnega, kulturnega in miselnega obzorja; delavnice, športne in druge prostočasne aktivnosti. Sestanek članstva je enkrat mesečno. O terminih sestankov se člani dogovarjajo sproti.

Mešani stolni pevski zbor sv. Nikolaja

Mešani pevski zbor sedaj deluje že več kot 60 let. Pevski zbor bogati bogoslužje pri sv. maši ob 10. uri ob nedeljah pod vodstvom novega zborovodje gospoda maestra Marjana Potočnika. Zbor sodeluje tudi ob velikih slovesnostih ali praznikih, ki so v župniji, ter pogrebih ali pdoobnih priložnostih. Zborovski repertoar je zelo velik. Od slovenskih ali latinskih maš, do preprostih ljudskih pesmi, ki jih vsako nedeljo zapoje vernikom. Svojo 60-letnico delovanja je zbor praznoval spomladi 1998, ko je s koncertno mašo obeležil ta dogodek. Vedno bolj se zbor uveljavlja tudi v širši okolici, saj sodeluje na revijah pevskih zborov in prireja več samostojnih koncertov doma in v tujini.

Zbor Chorus

V letu 2006 je minilo 10 let, od kar v okviru župnije sv. Nikolaja deluje mladinski zbor, ki pa se je konec leta 2004 preimenoval v MePZ CHORUS. Pevce povezuje Božja bližina, veselje do petja ter druženje z vrstniki in prijatelji. Zbor redno sodeluje pri mašah in drugih slovesnostih v domači župniji, se udeležuje pevskih revij in pripravlja koncerte (dobrodelni, božični). Poje tudi izven cerkvenih zidov, tudi drugod po Sloveniji: Veliki Polana, Turnišče, Križevci pri Ljutomeru, Ljutomer, Maribor, Ptuj, Šentjur, Ljubljana, Postojna,... Pevke in pevci pa so peli tudi izven državnih meja, saj so leta 2001 gostovali pri Slovencih v nemškem Stuttgartu in leta 2003 v Budimpešti na Madžarskem. Zbor je v preteklih letih vodilo več zborovodij, ki so nas spremljali in nas bogatili s svojim znanjen, za kar smo jim hvaležni. To so bili: Olga Palič, Gabriela Bratina in Marjan Potočnik. Trenutno zbor vodi Tomi Bušinoski.

Ljudski pevci župnije sv. Nikolaja

Ljudski pevci pod vodstvom Petra Vogrinčiča (tudi najstarejšega organista) pojejo pri večini maš (npr. v nedeljo ob 8h in zvečer) Velikokrat se s petjem pridružijo tudi pri drugih mašah ali (ne)zapovedanih praznikih. Zanje je petje povsem del bogoslužja, zato ta občutek skušajo prenesti tudi ljudem v cerkvi, da bi s petjem znanih ljudskih pesmi tudi oni lahko popolnoma sodelovali pri obredu.

Otroški pevski zbor

Tudi otroci, tako kot mladina pomagajo pri izvedbi nedeljske družinske maše. Oba zbora se tako dopolnjujeta in izmenjujeta svoje naloge. Občasno nastopita tudi skupaj. Otroški zbor je doslej še najmlajši zbor in to ne le po starosti pevcev in pevk. Trenutno zbor vodi sestra Ivica Oblak.

Organisti

Kaj bi bili evharistični obredi brez duhovne glasbe. V župniji igrajo štirje organisti. Delo si delijo predvsem pri nedeljskih mašah, včasih tudi ob drugih priložnostih. Pri jutranji nedeljski maši igra Tomi Bušinoski, pri maši ob 8h Peter Vogrinčič in pri večerni nedeljski maši igra Kristjan Penhofer. Ob 9h pri družinski nedeljski maši mladinski zbor in ljudsko petje na orgle spremlja Tomi Bušinoski, pri maši ob 10h pa pri odraslem zboru to postori maestro Marjan Potočnik.

Zvonar in ključarji

Tudi cerkveni zvonovi bi bili vedno tihi in še v cerkev ne bi mogli, če ne bi bilo prostovoljcev in pridnih ljudi, ki pomagajo pri pripravi cerkve za bogoslužje. Zvonovi zapojejo ob različnih priložnostih, najsi bodo to slovesni prazniki ali klicanje k maši. Vse skupaj vestno organizira zvonar Jože Celec.

Sestre Hčere Marije Pomočnice

Sestre v župniji delujejo že dalj časa. Sprva so sodelovale le kot katehistinje in pomagale pri vzgoji otrok in mladini (verouk). Danes so pomemben del župnije. Velika pridobitev je otvoritev vrtca Lavra, ki je postal enakovreden drugim vrtcem v mestu. Sestre upajo, da se bo vrtec kmalu preselil v nove večje prostore. Sestre pa niso le vzgojiteljice, temveč pomagajo tudi drugače. Pomagajo pri pevskih zborih, verouku, bralcem beril, organizirajo krajša romanja ali potovanja ipd. Sestre Hčere Marije Pomočnice v Sloveniji.

Verouk in kateheti

Verouk poteka za otroke in mladino od predšolske dobe do študentskih let. Skupine se srečujejo ob različnih urah s pričetkom jeseni in z zaključkom šolskega, prav tako veroučnega leta konec spomladi. Pri vodenju veroučnih skupin pomagajo različni kateheti laiki, sestre in pa sama žunik in kaplan.

Vrtec Lavra

Vrtec Lavra je sprva deloval na domu sester pri gasilskem domu v Murski Soboti. Ko pa so bila zaključena dela na poslopju pri cerkvi, se je preselil v zavod sv. Miklavža. Vrtec vodijo sestre hčere Marije Pomočnice.

Facebook-stran Vrtca Lavra

Župnijski dom

V župnijskem domu se dogaja večina aktivnosti, ki so kakorkoli povezane z župnijo. Glavna aktivnost je verouk. Velikokrat pa gosti tudi molitvene skupine, otroke pri oratoruju, pevce pri vajah in druge. Trenutno je v njem tudi knjižnica in pa knjigarna, ki se bo upajmo kmalu preselila v nove prostore.

Župnijska Karitas

Župnijska Karitas vedno pomaga ljudem, ki so v stiski. S svetovalno službo pa to postori tudi na duhovni ravni. Tudi župnijska Karitas se bo preselila v nove prostore, kjer bo svojo funkcijo lahko izpolnjevala še bolj aktivno.

Molitvene skupine

Za različne namene molijo tudi v molitvenih skupinah, ki se srečujejo v župnijskem domu. Z molitvijo polepšujejo svoje duhovno življenje, molijo pa tudi v različne namene, da bi bilo lepše življenje tudi drugim.

    Združenje Marije Pomočnice
    Bratovščina Fatimske Marije
    Prenova v Duhu

Druge skupine

  • Marijina družbica,
  • ministrantska skupina,
  • animatorska skupina,
  • bralci beril,
  • meditativna skupina,
  • biblična skupina,
  • odrasla zakonska skupina,
  • mlajša zakonska skupina,
  • dialoška skupina.

In še se v župniji najdejo dejavnosti, ki niso opisane na tej strani. Tudi brez teh župnija ne bi bila popolna in ne bi delovala brezhibno. Vse te skupine in dejavnosti bomo poskušali predstaviti v prihodnosti, ko se bodo tudi že pripravljene kratke predstavitve še bolj poglobile.

Za boljše in prijaznejše delovanje strani uporabljamo piškotke. Podrobne informacije..

Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information